Snelle verkaveling rond N18

Gelderland en Overijssel – Er moet snel een kavelruilproces rond de N18 op gang komen. In de loop van dit jaar worden betrokken ondernemers daarover geinformeerd op een speciale gebiedsbijeenkomst.

Dat is de insteek van LTO Noord-afdelingen Oost-Achterhoek, Haaksbergen en Berkelland. Dinsdag spraken vertegenwoordigers van die afdelingen met een aantal kavelruilcoordinatoren om te komen tot een integraal kavelruilproces voor het gebied langs de N18. De weg, die van Varsseveld naar Enschede loopt, wordt aangepast vanwege een betere bereikbaarheid en economische ontwikkeling van de regio.

De Nieuwe N18 zal echter (huis) kavels van agrarische bedrijven doorsnijden. Daarom moet er na aanpassing van de weg een herverkaveling van de doorsneden bedrijven komen.

Er is afgesproken dat de betrokken LTO-Noord afdelingen een verzoek gaan indienen bij de stichting Effectief Verkavelen in Gelderland (Stevig) en het Coördinatiepunt Kavelruil Overijssel (CKO) om te faciliteren bij het kavelruilproces.

Zelfde tarief

Aandachtspunt is dat het CKO rekent met een bijdrage van 500 euro per hectare en Stevig uitgaat van maximaal 1.000 euro per hectare. ‘Als afdelingen willen we één tarief hanteren. We streven naar 500 euro’, zegt voorzitter Agnes Gunnewijk van LTO Noord Berkelland. ‘Daarover gaan we dus nog praten met de provincie Gelderland en Rijkswaterstaat.’

bron: 29 januari 2014 – Nieuwe Oogst